Το «ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ Τ.Π.Ε. στις Φυσικές Επιστήμες» αποτελεί τη συνέχειαΚέντρο Απεξάρτησης από τις ΤΠΕ στις Φυσικές Επιστήμες που «Εργαστηρίου Παλαιών Τεχνολογιών» που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ημαθίας (2014). Ο τίτλος «ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ» αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο ένταξης ενός εργαστηρίου με πειράματα με απλά υλικά σε ένα Συνέδριο Νέων Τεχνολογιών και θυμίζει ότι οι ΤΠΕ δεν αποτελούν μονόδρομο στη διδακτική διαδικασία

Μερικοί στόχοι του φετινού εργαστηρίου είναι:

  1. Να παρέχει στους εκπαιδευτικούς πολλές και διαφορετικές ιδέες σχετικές με τα πειράματα με απλά υλικά.
  2. Να τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία σχετικά με την εφαρμογή των εν λόγω ειδών πειραμάτων, αποφεύγοντας αστοχίες.
  3. Να προσφέρει ιδέες για ελκυστικές παρουσιάσεις των πειραμάτων αυτών.
  4. Να παρέχει τα κατάλληλα ερεθίσματα στους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν εύκολα πειράματα στη διαδικασία της διδασκαλίας.
  5. Να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν επιστημονικά ορθά τα φαινόμενα που συνδέονται με τα πειράματα

Ένας… ΣΕΦ στο Κέντρο Απεξάρτησης

Το εργαστήριο θα φιλοξενήσει φέτος τον Μανώλη Αλισαβάκη, Χημικό στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και γνωστό για τη Κουζινοχημεία του. Σε συνεργασία με τον Μανόλη Κουσλόγλου, Φυσικό στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας, θα βοηθήσουν τους συναδέλφους να … απεξαρτηθούν από τις ΤΠΕ.

Το Κέντρο απεξάρτησης από τις ΤΠΕ… αγαπάει τις ΤΠΕ και το etwinning!

Στο διαδίκτυο https://live.etwinning.net/groups/group/15476 οι συνάδελφοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ομάδα του etwinning «SCIENCE EXPERIMENTS WITH SIMPLE MATERIALS, που δημιούργησε ο Μανόλης Κουσλόγλου και στην οποία έχουν ενταχθεί ήδη 40 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Σερβία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γεωργία, Τουρκία, Κροατία, Ρουμανία.

Ο χώρος φιλοξενεί προτάσεις για χρήσιμα πειράματα, θα προσφέρει χρήσιμο υλικό, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα για ανταλλαγή ιδεών και λύσεων μεταξύ των μελών.

Εκ μέρους της… διεύθυνσης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Μανόλης Κουσλόγλου

Η εταιρία Διερευνητική Μάθηση θα προσφέρει δύο εκπαιδευτικά παιχνίδια “Ανακαλύπτω τον Ηλεκτρισμό” σε δύο από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια πειραμάτων με απλά μέσα.

Ανακαλύπτω τον ηλεκτρισμό

Ανακαλύπτω τον ηλεκτρισμό

Με το πακέτο «Ανακαλύπτω τον Ηλεκτρισμό» τα παιδιά κατανοούν τις βασικές αρχές της ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από τα 10 πειράματα που περιλαμβάνονται θα δημιουργήσουν παράλληλες συνδέσεις, κυκλώματα φωτός και θα τροφοδοτήσουν έναν κινητήρα.

Περιλαμβάνει όλα τα δομικά στοιχεία που θα χρειαστούν όπως καλώδια σύνδεσης, θήκη μπαταρίας και κινητήρα, για να πραγματοποιηθούν οι κατασκευές με ασφάλεια, μέσα από το εγχειρίδιο με τις οδηγίες και τις επεξηγήσεις των αρχών και των μοντέλων.